Vanaf 1 januari 2014 is de geestelijke gezondheidszorg ingrijpend veranderd. Er is een onderscheid aangebracht tussen de basis GGZ (voorheen 1e lijns psychologische zorg) en de gespecialiseerde GGZ (voorheen psychotherapie 2e lijn). De verwijzer schrijft in de verwijzing welke vorm van behandeling het meest geschikt lijkt.
Basis GGZ
Voor een behandeling in de basis GGZ kan de huisarts u verwijzen als er sprake is van lichte tot matige psychische klachten met een DSM-diagnose. Afhankelijk van de ernst van de problematiek, het risico en het beloop van de klachten komt u in aanmerking voor een van de zorgzwaarte producten: kort, middellang, intensief of chronisch. Er zullen maximaal ongeveer 8-10 sessies vergoed kunnen worden.
Mocht het zo zijn dat u binnen de basis GGZ toch niet het juiste behandeltraject kunt volgen, dan kunt u, na overleg met de huisarts, verwezen worden naar de gespecialiseerde GGZ.
Gespecialiseerde GGZ
De gespecialiseerde GGZ is bedoeld voor patiënten met zwaardere, meer risicovolle of meer complexe psychische aandoeningen. Naar de gespecialiseerde GGZ wordt dus verwezen als de klachten ernstiger zijn, al langer bestaan of als er een vermoeden is dat er een samenhang is met de persoonlijkheid van de patient. Deze behandelingen zijn vaak langer durend.
Als psychotherapeut ben ik opgeleid om intensieve, complexe psychologische hulp te verlenen, met toepassing van psychotherapeutische behandelmethoden. Het beroep van psychotherapeut valt onder de wet BIG. Ik werk voornamelijk vanuit het psychodynamisch/psychoanalytisch referentiekader soms aangevuld met technieken uit andere kaders zoals ACT (Acceptance Commitment Therapy) en mindfulness.
U kunt met diverse klachten & problemen bij mij terecht:
- Stemmingsstoornissen
- Angststoornissen
- SOLK (lichamelijk onverklaarde lichamelijke klachten)
- Identiteitsproblemen (vragen als: Wie ben ik? en Wat wil ik?)
- Werk gerelateerde problemen
- Persoonlijkheidsproblemen (langdurig bestaande problemen verankerd in de persoonlijkheid zoals bijvoorbeeld perfectionisme, dwang, negatief zelfbeeld, problemen met het hanteren van emoties, impulsiviteit, afhankelijkheid, vermijdging en moeite in het contact met anderen)